Tekort aan fietsenstallingen bij stations opgelost
De komende jaren gaat op tal van plekken de schop in de grond voor meer fietsparkeerplekken bij stations. Minder gehannes om een vrij plekje te vinden, en daarmee een makkelijkere aansluiting op de bus of de trein. De fietsenstallingen komen bij stations in heel Nederland die een belangrijke rol als OV-knooppunt vervullen, of op plekken waar veel huizen gebouwd gaan worden. Daarover heeft staatssecretaris Van Veldhoven (IenW) afspraken gemaakt met de regio’s. Met deze afspraken kan de fiets nog beter onderdeel worden van de reis die mensen maken. Rijk en regio trekken samen een kleine 200 miljoen euro uit voor de extra stallingen.
Staatssecretaris
Van Veldhoven: “De fiets is een oerhollands wapen in de strijd tegen drukte op de wegen het terugdringen van onze CO2-uitstoot. Nu werken we zoveel mogelijk thuis, maar straks zijn wegen, treinen en bussen weer vol. Ik wil daarom doorbouwen. Met dit geld investeren we in innovatieve stallingen op drukke OV-knooppunten en op plekken waar veel huizen gebouwd gaan worden, en dat is een goede zaak”.
Meer ruimte voor de fiets
Iedereen kent de beelden van propvolle fietsenstallingen op stations. Er zijn in Nederland meer fietsen dan mensen, en 50 procent van de trein- en busreizigers komt met de fiets naar het station. Met deze investering wordt een inhaalslag in de bouw van fietsparkeerplekken ingezet. Er zijn naar schatting 600.000 plekken bij stations nodig in 2025, en dat gaat met deze inhaalslag lukken. Momenteel zijn er ruim 500.000 plekken bij stations.
Innovaties
Alle provincies en vervoersregio’s konden bij Van Veldhoven plannen indienen voor fietsenstallingen. Van Veldhoven heeft 60 plannen uitgekozen, waaraan zij maximaal 40% meebetaalt. Zij heeft in totaal 75 miljoen euro beschikbaar, zoals vastgelegd in het klimaatakkoord.
Bij de selectie van de plannen was innovatie een van de criteria. Bij stations is de ruimte vaak schaars. Onder de uitgekozen plannen zitten onder andere fietsenstallingen waarbij robotliften fietsen geautomatiseerd stallen. En naast concrete bouwplannen starten op diverse plekken studies naar nieuwe innovatieve stallingen. Provincies en vervoerregio’s werken de plannen de komende tijd verder uit, samen met ProRail.
Wind mee voor de fiets
Nederland is een fietsland bij uitstek. En nog steeds meer mensen pakken de fiets, zo blijkt uit onderzoek. Zoals afgesproken in het regeerakkoord heeft het kabinet 100 miljoen voor extra stallingen en snelfietsroutes uitgetrokken, en in het klimaatakkoord nog eens 75 miljoen. Rijk en regio investeren daarmee deze kabinetperiode ruim een half miljard in betere fietsinfrastructuur.